14 Ocak 2014 Salı

Rusça Öğreniminde Hatırlatıcıları (Nimonikler) Kullanmak

İlkokul yıllarında sert sessizlerin benzeşmesini hatırlamak için kullandığımız kelime dizilerini hatırlarsınız. Hangi harflerin sert sessiz olduğunu hatırlayamadığımızda kağıdın üst köşesine "çift haseki paşa" veya "fıstıkçı şahap" yazar, sesli harflerin üstünü çizer ve kolayca sert sessiz harfleri buluverirdik. İşte hatırlamaya ve ezberlemeye yardımcı olan bu tekniklere Nimonik (mnemonics) deniyor.

жи/ши пиши с буквой и


Hafıza teknikleri arasında en sık kullanılan nimonikleri yabancı dil eğitiminde özellikle hatırlanması zor dilbilgisi kurallarını ezberlemede veya yeni kelimeler öğrenmek için de kullanabilir. İşte birkaç örnek;

“жи/ши пиши с буквой и” ( "ш" ve "ж" harflerinden sonra "и" yazılır "ы" okunur. Bu dilbilgisi kuralını ezberlemeye çalışmaktansa yukarıda yazan anlamlı cümleyi ezberlemek öğrenme sistemimize daha uygundur.

Каждый Охотник Желает Знать Где Сидит Фазан (Çev. Her avcı sülünün nerede oturduğunu bilmek ister) aynı numarayı gökkuşağının renklerini ezberlemek için de kullanabilirsiniz – красный (kırmızı), оранжевый (turuncu), жёлтый (sarı), зелёный (yeşil), голубой (açık mavi), синий (koyu mavi), фиолетовый (mor).

Иван Родил Девчонку Велел Тащить Пелёнку – her kelimenin ilk harfi rus dilindeki halleri (Падеж) hatırlatıyor – именительный (yalın), родительный (sahiplik), дательный (yönelme), винительный (-i hali), творительный (enstruman), предложный (bulunma).

Bazen bir fiilin nasıl kullanıldığı konusunda kafamız karışır; "надеть одежду, одеть Надежду" (Nadejda'yı giydirmek için giyinmek). Надеть (giyinmek) fiilinin ve одеть (giydirmek) fiilinin ne zaman kullanılacağını hatırlamamıza yardımcı oluyor.

Anadil taşıyacıları için birçok kuralı hatırlamak ve uygulamak çok kolaydır. Fakat rusçayı yabancı dil olarak öğrenenler için bu kadar çok detayı hatırlamak gerçekten çok zor olur. Sizin de rusça öğrenme sürecinizde kullandığınız benzer hatırlatıcılar veya tekerlemeler var mı? Birkaç örnek paylaşmak ister misiniz?
www.parusegitim.com

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için;

Nimonik - Wikipedia
Güçlü hafıza Teknikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder