19 Nisan 2013 Cuma

Başarılı bir dil öğrenimi için üç anahtar - 2

Sizin için gerçekten ilginç olan neyse onu bulun

Sıkıcılık öldürür. Beynimiz sıkıcı ve ilgimizi çekmeyen konularda çalışmayı reddeder ve bizim de buna saygı duymamız gerekir.


Ders kitapları toplumdaki ortalama ihtiyaçlar göz önüne alınarak yazıldığı için maalesef herkesin ilgi alanını kapsamaz. Derslerde en çok dikkatimi çeken zorluklardan biri insanların ilgi duymadıkları bir konuda ciddi bir öğrenme zorluğu  çekmeleri. Bir iş adamına semt pazarından alışveriş yapmayla ilgili bir diyalog yaptırdığınızı veya bir ev hanımına borsa da hisse senedi alış satışıyla ilgili kelimeler öğretmeye çalıştığınızı düşünün. Söz konusu çabalardan sonuç almak imkansız olmamakla birlikte oldukça sıkıcı olacaktır. 

Herbirimizin ilgi alanları farklı olduğu için yabancı dil öğrenirken ilgileneceğimiz konularda farklıdır. Okuduğumuz kitaptan, seyrettiğimiz filmden ve dinlediğimiz müzikten(öğrendiğimiz yabancı dilde) duygusal ve entellektüel olarak tatmin almak isteriz. 

Örneğin bir müzisyenseniz; kullandığınız enstrümanı üreten firmanın, veya beğendiğiniz grubun facebook ve twitter sayfalarını takip edebilir, sevdiğiniz müzisyenlerin eğitim videolarını izleyerek hem müzisyen olarak yeni şeyler öğrenebilir, hem de yabancı dil eğitiminize katkıda bulunabilirsiniz. Öğrendiğiniz dili günlük hayatınıza sokmaktan ve ileri seviye kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin, zira her gün "benim günüm" veya "benim evim" konularında konuşarak yabancı dilinizi ilerletemezsiniz. 

...sürecek...

serinin birinci yazısına buradan ulaşabilirsiniz

resmin orjinal adresi için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder